Wat betekent de blusrating van een brandblusser?

Alle brandblussers die wij leveren hebben een rijkstypekeurmerk. Op deze brandblussers staat o.a. vermeld voor welk type brand(klasse) deze geschikt is. Daarnaast staat er een zogenaamde blusrating op de blussers. De blusrating wordt bepaald naar aanleiding van brandproeven die er mee zijn uitgevoerd (conform NEN-EN-3).

13A-55B | 27A-144B | waar staat de A blusrating voor?

Voor vaste stoffen branden (brandklasse A) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een rechthoekige stapel hout. De stapel met hout wordt in een regelmatig patroon met gelijke tussenruimte opgestapeld zodat er zich tussen de balkjes een open ruimte bevindt. De stapel zal maximaal 7 lagen blokjes hout op elkaar gestapeld zijn. De hoogte en de breedte van de houtstapel zijn standaard maten: hoogte is 0,5 M. en de breedte is 0,56 M. De lengte van de stapel bepaald uiteindelijk de blusrating.

Nadat de stapel circa 8 minuten brand zodat ieder balkje goed brand, pas dan wordt er begonnen met de blussing.
  • 13A: lengte van de houtstapel is 1,3 M
  • 27A: Lengte van de houtstapel is 2,7M
Het blussende vermogen van de brandblusser wordt uitgedrukt met het cijfer voor de letter A. Een blusser met de rating 27A heeft dus een dubbel zo groot blussend vermogen dan een 13A variant.

De blusrating wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling met succes is geblust. Bovendien mag er binnen twintig minuten na de blussing geen herontsteking optreden.

13A-55B | 27A-144B | waar staat de B blusrating voor?

Voor de vloeistof branden (brandklasse B) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een ronde bak die voor 2/3 met heptaan is gevuld en voor 1/3 met water. De diameter van de bak varieert afhankelijk van de inhoud.
Wanneer de heptaan wordt ontstoken, mag er pas na 1 minuut worden begonnen met blussen.
  • 55B is een bak gevuld met totaal 55 liter vloeistof: 36,6 liter heptaan en 18,4 liter water. Oppervlakte van de vloeistofplas is ca. 1,73 M2.
  • 144B is een bak gevuld met totaal 144 liter vloeistof: 96 liter heptaan en 48 liter water. Oppervlakte van de vloeistofplas is ca. 4,52 M2.
Het blussende vermogen van de brandblusser wordt uitgedrukt met het cijfer voor de letter B. Een blusser met de blusrating 144B heeft dus een vele malen groter blussend vermogen dan een 55B variant.

De blusrating wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling met succes is geblust. Bovendien mag er binnen twintig minuten na de blussing geen herontsteking optreden.

5A-34B-40F | 13A-113B-75F | waar staat de F blusrating voor?

Voor de vetbranden (brandklasse F) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een frituurpan. Het frituurvet wordt verhit tot boven de 350˚C zodat het vet zijn ontbrandingstemperatuur heeft bereikt. Wanneer dit enkele minuten aan het branden is, wordt er gestart met de blussing.
  • 40F staat voor een frituurpan met een inhoud van 40 liter frituurvet.
  • 75F staat voor een frituurpan met een inhoud van 75 liter frituurvet.
De blusrating van de brandblusser wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling met succes is geblust. Bovendien mag er binnen twintig minuten na de blussing geen herontsteking optreden.

CH Brandbeveiliging BV

Steenhouwer 34
9502 ET  STADSKANAAL

Telefoon:
0599-751071

E-mail:
info@chbrandbeveiliging.nl

KvK-nr: 
69077355

BTW-nr:
NL.8577.20.636.B01