Keuring & onderhoud noodverlichting

Is onderhoud aan uw noodverlichting verplicht? Conform het Bouwbesluit 2012 én de arbeidsomstandigheden wet dient in ieder gebouw noodverlichting aanwezig te zijn, die ten minste eenmaal per jaar onderhouden en gecontroleerd wordt. CH Brandbeveiliging beschikt over vakbekwame monteurs welke voor u het onderhoud kunnen verzorgen.

Men gaat er vaak ten onrechte vanuit dat, wanneer er noodverlichting aanwezig is, de veiligheid voldoende gewaarborgd is. Noodverlichtingsarmaturen hebben echter regelmatig defecten zoals verouderde accu's met onvoldoende capaciteit of kapotte lampen.

Daarnaast wordt tijdens het jaarlijks onderhoud gecontroleerd of de vluchtroute klopt, de pictogrammen up-to-date zijn, en of er voldoende noodverlichting aanwezig is.

Waarom jaarlijks onderhoud noodverlichting?

  1. Om de werking van uw noodverlichting te garanderen.
  2. Om defecte en/of lege accu's te controleren en/of te vervangen.
  3. Om defecte lampen te controleren en/of te vervangen.
  4. Om extra kosten aan armaturen door defecten te voorkomen.
  5. Om te controleren of de vluchtroute nog klopt.
  6. Om aansprakelijkheid te voorkomen in geval van calamiteiten.
  7. Omdat het verplicht is.

Wat verstaat men onder noodverlichting?

Noodverlichting is verlichting die in werking treed, wanneer de normale verlichting als gevolg van een stroomstoring uitvalt. Zij wordt daarom gevoed met een bron die onafhankelijk is van de bron die de normale verlichting voedt.

De functie van noodverlichting?

De aanwezigheid van noodverlichting zorgt in belangrijke mate voor om een veilige situatie voor bezoekers en werknemers te creëren. Daarnaast kunnen hulp- en blusmiddelen worden gelokaliseerd en gebruikt en tenslotte kan men de vluchtroute vinden en deze veilig naar de uitgang volgen.

<< Terug naar 'Keuring en onderhoud'.

CH Brandbeveiliging BV

Steenhouwer 34
9502 ET  STADSKANAAL

Telefoon:
0599-751071

E-mail:
info@chbrandbeveiliging.nl

KvK-nr: 
69077355

BTW-nr:
NL.8577.20.636.B01