Tips - Brandveiligheid

In Nederland rukt de brandweer jaarlijks meer dan 6000 keer uit om woningbranden te blussen. De meeste branden beginnen tijdens het koken. Maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur of door slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten.

Hoe snel vuur in huis om zich heen grijpt, begrijp je pas als je het met je eigen ogen gezien hebt. Daarom stak Efectis (centrum voor brandveiligheid) op 29 september 2011 letterlijk een woning in brand. Dit om aan te tonen dat een klein brandje in een prullenmand binnen 3 minuten is uitgegroeid tot een dodelijke brand. In dit filmpje zie je hoe in een paar minuten de vlammen alles vernietigen en de giftige rook verstikkend voor ieder mens blijkt te zijn.Het goede nieuws is: met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je brand voorkomen. Hieronder lees wat je kan doen om de risico’s op brand te beperken:

Wasdroger

De wasdroger staat met stip op nummer 1 van elektrische apparaten die brand veroorzaken. In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij!

Verlichting

Halogeenspotjes en gloeilampen worden erg heet. Plaats deze lampen dan ook niet in de buurt van gordijnen en meubels. Houd altijd voldoende ruimte tussen brandbare materialen en lampen.

Kabelhaspel

Een opgerold snoer in een kabelhaspel wordt warm, smelt en veroorzaakt kortsluiting met brand als gevolg. Let op het beschreven maximum aantal watts van de haspel. Blijf daar altijd ruim onder. Rol een kabelhaspel altijd helemaal af! Zet nooit een stoel, kast of meubel op een snoer.

Vervuilde apparaten

Vervuilde apparaten als het broodrooster, de frituurpan, de stofzuiger en de vervuilde ‘vette’ afzuigkap vergroten de kans op brand. Maak uw apparatuur regelmatig schoon!

Brand door ‘vlam in de pan’

Vlam in de pan ontstaat doordat olie of vet in de pan oververhit raakt. Dit kan zowel bij een gasfornuis als een elektrisch fornuis voorkomen. Zet bij vlam in de pan onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit. Blus een brandende pan vet nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Doof vlam in de pan met een blusdeken of passende deksel.

Elektrische apparaten

Denk eraan al je je huis verlaat alle apparaten echt uit te doen. Dus ook niet de televisie op de standby stand laten staan. Ze gebruiken onnodig stroom en vormen een onnodig brandrisico. Huis uit? Apparaten uit!

Kaarsen

Kaarsen zijn gezellig maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Laat kaarsen niet onbeheerd of in de buurt van kleine kinderen branden. Zorg er ook voor dat er geen brandbare spullen in de buurt liggen of hangen. Zet kaarsen nooit op de verwarming of in de buurt van gordijnen!

CH Brandbeveiliging BV

Steenhouwer 34
9502 ET  STADSKANAAL

Telefoon:
0599-751071

E-mail:
info@chbrandbeveiliging.nl

KvK-nr: 
69077355

BTW-nr:
NL.8577.20.636.B01